Artykuły

Taiyaki

Taiyaki (鯛焼き) to tradycyjne ciasteczka japońskie w kształcie ryby – nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza „smażoną doradę”. Taiyaki wypełniane są najczęściej pastą z fasoli azuki, ale także czekoladą, masą serową czy kremem waniliowym. Niektóre sklepiki sprzedają również taiyaki wytrawne np. z nadzieniem mięsnym czy warzywnym.

Pierwsze taiyaki wypieczono w Tokio w 1909 roku. Do dziś receptura się nie zmieniła – na specjalne formy wylewa się ciasto (naleśnikowe lub gofrowe), na które następnie nakłada się nadzienie i zamyka formę (tzw. taiyaki-ki), a następnie piecze się ciasteczka obustronnie. Zdarzają się i białe taiyaki, które pozostają takie mimo pieczenia, ponieważ do ciasta dodaje się mąkę z tapioki. W Tokio najbardziej znanym miejscem sprzedającym taiyaki jest Naniwaya Souhonten.

Artykuły, 01 gru 2013