Artykuły

Sushi

Sushi (寿司) często stanowi pierwsze skojarzenie z Japonią. Mimo powszechnego przekonania, że sushi to surowa ryba, podstawą tego dania jest ryż zaprawiony octem ryżowym.

Dodatkiem do przygotowanego ryżu są najczęściej ryby, owoce morza, warzywa, czy omlet tamagoyaki. Istnieje wiele rodzajów sushi – do najbardziej popularnych należą nigiri-zushi (ryż formowany jest w dłoni w owalny kształt, a na wierzch kładzie się składniki, np. kawałek surowego łososia), maki-zushi (zwijane w wodorosty nori), ale istnieją i bardziej fantazyjne jak chirashi- zushi (składniki ułożone są na ryżu podawanym w miseczce) czy inari-zushi (ryż zamknięty jest w torebkach ze smażonego tofu). Z kolei popularność sushi na Zachodzie, a głównie w Stanach Zjednoczonych, przyczyniła się do powstania w latach ’70 XX wieku takich odmian jak California Roll czy Philadphia Roll, których składnikiem jest między innymi biały serek.

Historia sushi sięga Chin skąd danie to przybyło się do Japonii w VII wieku. Tutaj uległo jednak pewnym zmianom, aż wyewoluowało do postaci, jaką znamy dzisiaj. Początkowo świeże ryby i mięso solono oraz obkładano ryżem, aby je przechować. Okazało się, że po dodaniu warzyw, wodorostów etc. wychodziło smaczne i proste w przygotowaniu danie – bez potrzeby gotowania i przechowywania w lodówce. Obecnie sushi przygotowuje się w inny sposób, ale ważne, aby było świeże. Sushi podaje się z sosem sojowym, marynowany imbirem oraz wasabi. Kawałki sushi je się palcami lub pałeczkami maczając je w sosie sojowym i wasabi. Imbir przegryza się między różnymi rodzajami sushi, aby oczyścić kubki smakowe. Do picia najczęściej podaje się zieloną herbatę.

Artykuły, 17 lis 2013