Przepisy
Przepis na ryż do sushi
Sprawdzony i niemal 100% pewny przepis na przygotowanie ryżu do sushi w domu. Wystarczy dobrze trzymać się naszych wytycznych, a na pewno wszystko wyjdzie jak należy. A jeśli chcecie więcej, zapraszamy na nasze warsztaty sushi.
Jeśli chcesz przygotowywać sushi, za przygotowanie ryżu zabierz się ok 2h wcześniej.
Przepis na ryż do sushi
Przygotuj sushi w domu, zacznij od najważniejszego składnika tj. poprawnie przygotowanego i zaprawionego ryżu.
Dla: 2 os.
Sprzęt
- Miska i sitko do wypłukania ryżu
- Miska drewniana lub plastikowa do ostudzenia i przechowywania ryżu
- łopatka plastikowa lub drewniana (może być taka do jajecznicy)
- garnek z pokrywką i grubym dnem (2-3 litry)
- czysta ściereczka bawełniana lub ręcznik z celulozy
- Łyżka
Składniki
Przygotowanie
- 400 g ryż do sushi (japoński krótkoziarnisty)
- 400 ml wody
Zalewa do ryżu
- 80 ml ocet ryżowy
- 50 g cukier biały
- 1 szczypta soli (opcjonalnie)
Instrukcje
Płukanie ryżu
- Przesyp odmierzoną ilość ryżu do miski z sitem lub zwykłej miski i przygotuj sito.
- Do miski z ryżem nalej zimnej wody (ok. dwukrotnie więcej niż ryżu).
- Wypłucz ryż delikatnie pocierając go w dłoniach - czynność powtórz jeszcze dwukrotnie, za każdym razem zmieniając wodę na czystą.
- Wypłukany ryż zalej świeżą wodą i odstaw na 30 minut (do momentu aż zrobi się całkowicie biały).
Przygotowanie zalewy
- W osobnym naczyniu połącz ze sobą cukier i ocet mieszając łyżką do całkowitego rozpuszczenia cukru.
- Uwagi: Proporcję cukru do ryżu możesz zmienić wedle uznania, możesz dodać szczyptę soli lub wcale nie dodawać cukru. Jeśli to Twój pierwszy ryż, lepiej nie kombinuj.
Gotowanie / parowanie ryżu
- Odcedź namoczony ryż (po 30 minutach) i przesyp go delikatnie do garnka (po namoczeniu ryż staje się bardzo delikatny i łatwo go połamać).
- Dolej wody w stosunki 1:1 do masy suchego ryżu. W naszym przypadku 400ml.
- (opcja) jeśli masz glon kombu przetrzyj go wilgotną ściereczką, natnij nożyczkami i połóż na górze ryżu.
- Na kuchni ustaw jak największą moc by doprowadzić wodę w garnku do wrzenia, następnie ustaw moc kuchenki na minimalną i zakryj garnek pokrywką.
- Paruj ryż przez ok 15 minut, wyłącz całkowicie kuchenkę i trzymaj ryż w garnku jeszcze kilka minut.
Zaprawianie i studzenie ryżu
- Przełóż gorący ryż do plastikowej lub drewnianej miski. Stalowa nie nadaje się wcale, szklanej też nie polecamy.
- Polej go równomiernie przygotowaną zalewą.
- Przy pierwszym mieszaniu bardzo dokładnie wymieszaj ryż z zalewą.
- Odczekaj chwilę aż przestanie parować (1-2 min) i wymieszaj go ponownie przekładając ryż który był pod spodem na wierzch, czynność powtarzaj aż do wystudzenia ryżu do temperatury pokojowej.
Przechowywanie ryżu
- Gotowy, zaprawiony ryż przełóż przykryj wilgotną ścierką i zabezpiecz miskę przed dostępem powietrza i światła.
- Niie wkładaj gotowego ryżu do lodówki, trzymaj go w temperaturze pokojowej, ryż nie zepsuje się w kilka godzin, a straci swoje walory przez trzymanie go w lodówce.
Video
Uwagi
Oczywiście możesz testować przygotowanie ryżu w parowniku do ryżu lub innych garnkach ciśnieniowych, jednakże to nieco bardziej skomplikowana sprawa (ogromne znaczenie ma tutaj ilość wody), a ten przepis jest przeznaczony dla osób, które chcą mieć pewność, że wszystko wyjdzie jak należy.