Przepisy

Przepis na ryż do sushi

Sprawdzony i niemal 100% pewny przepis na przygotowanie ryżu do sushi w domu. Wystarczy dobrze trzymać się naszych wytycznych, a na pewno wszystko wyjdzie jak należy. A jeśli chcecie więcej, zapraszamy na nasze warsztaty sushi.

Jeśli chcesz przygotowywać sushi, za przygotowanie ryżu zabierz się ok 2h wcześniej.

Przepis na ryż do sushi

Przygotuj sushi w domu, zacznij od najważniejszego składnika tj. poprawnie przygotowanego i zaprawionego ryżu.
Przygotowanie40 minutes
Gotowanie25 minutes
Moczenie30 minutes
Suma1 hour 35 minutes
Danie: sushi
Kuchnia: japońska
Klucz: ryż, sushi
Dla: 2 os.

Sprzęt

  • Miska i sitko do wypłukania ryżu
  • Miska drewniana lub plastikowa do ostudzenia i przechowywania ryżu
  • łopatka plastikowa lub drewniana (może być taka do jajecznicy)
  • garnek z pokrywką i grubym dnem (2-3 litry)
  • czysta ściereczka bawełniana lub ręcznik z celulozy
  • Łyżka

Składniki

Przygotowanie

  • 400 g ryż do sushi (japoński krótkoziarnisty)
  • 400 ml wody

Zalewa do ryżu

  • 80 ml ocet ryżowy
  • 50 g cukier biały
  • 1 szczypta soli (opcjonalnie)

Instrukcje

Płukanie ryżu

  • Przesyp odmierzoną ilość ryżu do miski z sitem lub zwykłej miski i przygotuj sito.
  • Do miski z ryżem nalej zimnej wody (ok. dwukrotnie więcej niż ryżu).
  • Wypłucz ryż delikatnie pocierając go w dłoniach - czynność powtórz jeszcze dwukrotnie, za każdym razem zmieniając wodę na czystą.
  • Wypłukany ryż zalej świeżą wodą i odstaw na 30 minut (do momentu aż zrobi się całkowicie biały).

Przygotowanie zalewy

  • W osobnym naczyniu połącz ze sobą cukier i ocet mieszając łyżką do całkowitego rozpuszczenia cukru.
  • Uwagi: Proporcję cukru do ryżu możesz zmienić wedle uznania, możesz dodać szczyptę soli lub wcale nie dodawać cukru. Jeśli to Twój pierwszy ryż, lepiej nie kombinuj.

Gotowanie / parowanie ryżu

  • Odcedź namoczony ryż (po 30 minutach) i przesyp go delikatnie do garnka (po namoczeniu ryż staje się bardzo delikatny i łatwo go połamać).
  • Dolej wody w stosunki 1:1 do masy suchego ryżu. W naszym przypadku 400ml.
  • (opcja) jeśli masz glon kombu przetrzyj go wilgotną ściereczką, natnij nożyczkami i połóż na górze ryżu.
  • Na kuchni ustaw jak największą moc by doprowadzić wodę w garnku do wrzenia, następnie ustaw moc kuchenki na minimalną i zakryj garnek pokrywką.
  • Paruj ryż przez ok 15 minut, wyłącz całkowicie kuchenkę i trzymaj ryż w garnku jeszcze kilka minut.

Zaprawianie i studzenie ryżu

  • Przełóż gorący ryż do plastikowej lub drewnianej miski. Stalowa nie nadaje się wcale, szklanej też nie polecamy.
  • Polej go równomiernie przygotowaną zalewą.
  • Przy pierwszym mieszaniu bardzo dokładnie wymieszaj ryż z zalewą.
  • Odczekaj chwilę aż przestanie parować (1-2 min) i wymieszaj go ponownie przekładając ryż który był pod spodem na wierzch, czynność powtarzaj aż do wystudzenia ryżu do temperatury pokojowej.

Przechowywanie ryżu

  • Gotowy, zaprawiony ryż przełóż przykryj wilgotną ścierką i zabezpiecz miskę przed dostępem powietrza i światła.
  • Niie wkładaj gotowego ryżu do lodówki, trzymaj go w temperaturze pokojowej, ryż nie zepsuje się w kilka godzin, a straci swoje walory przez trzymanie go w lodówce.

Video

Uwagi

Oczywiście możesz testować przygotowanie ryżu w parowniku do ryżu lub innych garnkach ciśnieniowych, jednakże to nieco bardziej skomplikowana sprawa (ogromne znaczenie ma tutaj ilość wody), a ten przepis jest przeznaczony dla osób, które chcą mieć pewność, że wszystko wyjdzie jak należy.

zobacz inne przepisy

zobacz ciekawe artykuły