Artykuły

Matcha

Zielona herbata jest integralnym składnikiem japońskiej kuchni i kultury. Pije się ją na zimno i ciepło, słodzoną, a także stosuje jako składnik wielu potraw. Najlepsza herbata pochodzi z rejonu Uji niedaleko Kioto.

Jednym z wielu rodzajów zielonej herbaty jest matcha (抹茶) – sproszkowana herbata używana w ceremonii herbacianej oraz jako dodatek do wielu potraw, w tym deserów. W tym drugim przypadku często używa się tzw. spożywczej matcha. W Japonii produkty o smaku matcha są abrdzo popularne. Mogą to być lody, cukierki, makaron, tradycyjne słodycze wagashi i wiele innych.

Krzewy herbaty, z której powstaje matcha, są w pewnym momencie rozwoju osłaniane matami, aby rośliny rosły w cieniu. Dzięki temu produkowane są aminokwasy, które sprawiają, że herbata jest słodsza i mniej cierpka. Matcha jest generalnie droższa od innych rodzajów zielonej herbaty, a jej cena zależy od wielu czynników między innymi od tego, z którego miejsca na krzaku herbaty zostanie ona zerwana.

Jak wszystkie zielone herbaty, tak i matcha, ma bardzo wiele właściwości działających korzystnie na nasze zdrowie – pomaga między innymi w spalaniu tkanki tłuszczowej i działa przeciwrakowo. Pijąc ją dostarczamy do organizmu więcej składników odżywczych niż spożywając inne zielone herbaty, ponieważ w procesie produkcji mielone są całe listki. Jedna jej szklanka równa się ponoć 10 szklankom innej zielonej herbaty (pod względem wartości odżywczych i przeciwutleniaczy). Matcha powinna przechowywana być w lodowce, aby jak najdłużej zachowała swoje właściwości.

Artykuły, 03 cze 2013