Przepisy

Kurczak Gochujang

16 wrz 2016

Przepis na:

Kurczak Gochujang

Gochujang to ostra Koreańska fermentowana pasta, przygotowywana z czerwonych papryczek chili, ryżu, soi i soli. Tradycyjnie proces fermentacji trwa latami w ceramicznych naczyniach (onggi) trzymanych na zewnątrz , częściej jednak na kamiennych placach zwanych jangdokdae (장독대).

Składniki:

10g tartego imbiru
10g tartego czosnku
80g cukinii
30g marchwi
40g papryki słodkiej
1 szt. cebula
1 szt. limonka
80g boczku w plastrach
150g piersi z kurczaka
Sos: 90g pasty paprykowej gochujang
Sos: 70ml wody
Sos: 1 łyżka stołowa cukru
Sos: 15ml sosu sojowego
Sos: sok z połowy limonki

Instrukcje:

  1. Składniki sosu mieszamy bardzo dokładnie ze sobą i odstawiamy, aby się „przegryzły”.
  2. Na patelni/woku, rozgrzewamy łyżkę stołową oleju. Wrzucamy pokrojone w paski plastry boczku oraz pociętą w piórka, cebule.
  3. Podsmażamy chwilę, dodajemy pokrojonego w cienkie slice’y kurczaka, smażymy na dużym ogniu mieszając.
  4. Gdy mięso się pozamyka (zacznie zmieniać kolor na biały), dodajemy warzywa tj.: cukinie pociętą w słupki ( grubości ok. 0,3 cm), marchew w cienkie paseczki, oraz podobnie cienko pokrojoną paprykę.
  5. Mieszając smażymy nadal na wysokim ogniu, aż warzywa zaczną mięknąć, wtedy zalewamy całość sosem (ale nie wlewajmy od razu całego, sprobujmy czy ostrość nam odpowiada).
  6. Z sosem smażymy całość 3min uważając aby danie się nie przypaliło.

Uwagi:

Podajemy z ryżem lub makaronem udon, oraz ćwiartką limonki do złagodzenia ostrości. Jeśli chcecie, aby sos był bardziej lub mniej ostry dodajcie odpowiednio więcej lub mniej pasty 😉