Przepisy

Konfitura z Yuzu

Konfitura z Yuzu

Konfitura z kandyzowanych skórek cytrusów yuzu.
Kuchnia: japońska
Klucz: konfitura, yuzu

Składniki

  • owoce yuzu (lub sama skórka)
  • cukier (może być trzcinowy)
  • woda

Instrukcje

  • Obieramy ostrożnie owoce yuzu ze skórki. My używaliśmy skórki, która pozostała nam z nalewki yuzu, ale mogą być również świeże. Skórki należy oczyścić z białych błonek (a owoce wcześniej wyszorować solą i sparzyć w gorącej wodzie, aby pozbyć się wosku).
  • Skórki kroimy w kostkę ok. 3-4 mm.
  • Ważymy skórki (przyda się później).
  • W rondlu lub głębokiej patelni zagotowujemy wodę ok. 500ml.
  • Wrzucam do wrzątku pokrojone skórki i na wolnym ogniu redukujemy wodę do poziomu skórek. Sprawdzamy czy jest miękka. Jeżeli nie - powtarzamy proces (do 3 razy max).
  • Dodajemy cukier 1/1 ze skórkami. Jeśli mieliśmy 100g oczyszczonych skórek dodajemy 100g cukru.
  • Gotujemy całość ponownie do zagęszczenia roztworu.
  • Odstawiam do ostygnięcia pod uchylonym przykryciem (ok. 4-6h).

Uwagi

Skórki najlepiej zamrozić dzień przed, będzie wtedy jeszcze bardziej miękka po ugotowaniu.

zobacz inne przepisy

zobacz ciekawe artykuły