Artykuły

Koi

Koi (鯉) w języku japońskim oznacza karpia. Określenia tego używa się zarówno wobec szarej odmiany karpia jak i tej bardzo kolorowej i zwykle kojarzonej z Japonią (dokładnie są to tzw. nishikigoi 錦鯉). Ryby te w Japonii trzymane są dla celów dekoracyjnych – karpie pływają w specjalnych karpich stawach w ogrodach.

W latach dwudziestych XIX wieku zaczęto w Japonii hodować karpie nie w celach żywieniowych,  ale dla ich kolorów i walorów estetycznych. Prym w tej dziedzinie do dziś wiedzie prefektura Niigata. Do popularności koi przyczynił się sam cesarz Hirohito, który w 1914 roku miał już w fosie pałacu dorodne karpie. Każdego roku odbywa się również All Japan Koi Show, podczas którego hodowcy z całej Japonii wystawiają swoje okazy.

Koi mają różne kolory – czerwone, czarne,  złote, z plamkami, jednak najbardziej znane są biało-czerwone Kōhaku. Kolory wskazują, czego symbolem jest dana odmiana koi, np. czarny karp ma być zwiastunem życiowych zmian. Słowo koi () oznacza również w Japonii miłość (zapisywane jest jednak innym znakiem), stąd karpie są także symbolem miłości i przyjaźni.

Artykuły, 12 lis 2013